Tester

SM6XMK Olof och er reporter var under söndagseftermiddagen igång med tester av ett nytt packet-QTH. Testplats var Viared vilket ligger en mil väster om Borås. På ett platt tak till en industrifastighet sattes utrustningen upp. Initialt gjordes tester med handapparat och gummipinne.

Konditionerna för dagen enligt Hepburns Tropo Ducting Forecast var ganska normala. Inga speciella öppningar åt något håll. SM6ADE Lennart samt SM6VQF Bengt med QTH Sjöbo och Hulta i Borås läste oss med varierad kvalite via Boråsrepeaterns infrekvens. SM6FQL Gösta med QTH Sandhult läste oss utan problem. Likaså SM6YEC QTH Svaneholm gick att läsa på infrekvensen. Den generellt använda effekten var 5-6 W eller lägre. Vi fortsatte med att testa diverse repeatrar i Borås omnejd. Det verkar som att det finns något som blockerar västerut samt österut. Inget alarmerande men i vart fall… I alla andra riktningar verkade det vara helt öppet.

Vi bytte till en Slim Jim som vi satte upp på ca 13 meters höjd. Vid kontakt med SM6NT Lars med QTH Ulricehamnshållet kunde konstateras att vi läste honom, dock blev vi batteritorsk och kunde inte svara Lars ordentligt. Många var de som hjälpte till med rapporter. Bl.a. kan nämnas att SM6WMS Sune med QTH Svältekilabukten (Uddevallatrakten) var läsbar på infrekvensen med 6 W och en bra riktverkan i sina antenner. Avståndet mellan test-QTH och Sune är 100 km. SM6EAT Roland med QTH Tranemo var också läsbar och vi läsbara hos honom. Effektlägena som användes var 5 W samt 35 W.

Generellt verkar det som att testplatsen mycket väl kan användas som packet-QTH. I anslutning till där antenner planeras att sättas finns utrymmen för uppställning av radio och modem. Vidare kommer en anslutning mot internet att kunna göras. Praktiskt sett innebär detta att man skulle kunna surfa via packet. I första hand är väl anslutningen till för att man ska kunna administrera packetdatorerna över/via internet.

Fortsatta tester kommer att göras på 70 centimeter avseende länksystem mot SK6BA och Jönköping samt tester med live-uppkopplad packetstation. Mer info kommer senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.