Echolink

Echolink är ett dataprogram som körs i Microsoft Windows som gör att radioamatörer kan kommunicera med varandra med hjälp av Voice over IP (VoIP) teknologi över internet. Man kan kommunicera dator till dator (inte kul), radio till dator, eller radio till radio. I alla fallen används internet som en del av kommunikationen. Möjligheterna är många, du kanske inte har en radio, då kan du öppna repeatern och köra radio ändå. Det finns flera tusen länkar och repeatrar anslutna över hela värden och för att koppla upp sig via radio så använder man DTMF, ungefär som när man ringer ett telefonsamtal.. Systemet är designat av Jonathan Taylor, K1RFD.LinkingExample

Mer information här: http://www.echolink.org Här kan man också tanka hem dataprogrammet . För att få ladda hem programmet så måste du kunna visa upp en giltig amatörradiolicens. Det finns också en portning av programmet till Linux, SVX-link (skrivet av SM0SVX).

Det f inns många radioamatörer som inte gillar Echolink, de tycker inte det är amatörradio. Jag tycker att det är ok, så länge det finns en radio, åtminstone i ena ändan. If you don´t like it, don´t use it.

Tänk på att vänta nån sekund innan du börjar prata när motstationen skiftar! Detta pga att det blir en viss tidsförskjutning när talet går digitalt via nätet.

 

Alla tillgängliga noder kan hittas på http://www.echolink.org/logins.jsp

ECHOLINK SM6UXW-R (Node 8565) QRG: 145.675 MHz

QTH: Ulricehamn (JO67RS)

Ny repeater i Ulricehamn

Se mer på Patriks hemsida:  http://hem.bredband.net/SM6UXW/

SK6BA-L (Node 5908) Mark 145.600 & 434.950 Mhz
Inga kortnummer (vad vi vet), använd nodnummer.
Koppla ned med DTMF 73

Här finns också IRLP, för mer info se: http://www.sk6ba.se/

2 comments on “Echolink

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.