Vad är amatörradio

Vad är amatörradio, vad är en sändareamatör, och hur blir man det då?

Ja, det är några av de frågor som det förhoppningsvis finns svar till är nedan.

Ordet sändareamatör kommer av orden radiosändare och amatör. Och amatör i denna bemärkelse är ingen klåpare utan entusiast!

Amatörradio är på motsvarande vis termen för de radiosändningar som sändareamatörerna gör.

Sändareamatörerna kallas internationellt för ham’s och hobbyn för ham radio.

Vem som helst kan bli sändareamatör då hobbyn normalt inte avgränsas av saker som kön, utbildning, yrke, religion, politik, eller liknande. Det är en hobby som spänner över alla tänkbara gränser och som är internationellt erkänd. Tyvärr hindrar det inte att det finns griniga gamla gubbar och andra gnällspikar även inom denna hobby, men de är ett litet fåtal.

Hobbyn baseras på intresset för radiokommunikation, men behöver inte begränsas till teknik även om det är en stor del av hobbyn. Andra sidor som socialt umgänge, geografisk kunskap, historia och språk är ofta förekommande. För den tävlingslystne finns gott om olika möjligheter, och variationen är även här mycket stor.

Det är också en hobby som är samhällsnyttig då en radioamatör har kommunikationsutrustning och kunskap som kan vara mycket värdefull om samhällets övriga kommunikationskanaler slutar att fungera av någon anledning.

Amatörradion regleras i föreskrifter av Post- och Telestyrelsen (PTS)

Hur blir man sändareamatör?

Det enklaste sättet är att gå en kurs i klubbregi.
Alternativet är att skaffa egen kurslitteratur och studera själv.

De kunskaper som krävs är enkel ellära, matematik på högstadienivå, grundläggande radiokunskaper samt kännedom om lagar och regler som gäller amatörradion.

Det är inget mastodontverk. De flesta kan klara dagens prov efter på allt mellan en hel helgs intensivstuderande till några månaders sporadiskt slöläsande.

Man ska avlägga ett prov för en provförrättare för att bevisa sina kunskaper. Detta för att ett certifikat skall kunna utfärdas vilket krävs för att få en egen anropssignal.

Först när man har fått anropssignalen tilldelad kan man på egen hand börja sända.

Är det dyrt?

Hobbyn spänner från enkel hemmabyggd utrustning till finessfyllda flaggskepp från världens främsta tillverkare.
Ny utrustning och högre effekt är väsentligt dyrare än begagnad utrustning och låg effekt. Allt från runt 1000:- för en begagnad ex-kommersiell radio utan mycket finesser och för ett bestämt frekvensområde till närmare 100000:- för riktigt exklusiv utrustning som kan det mesta och lite till.
Ett gott tips är att börja med lånad eller begagnad utrustning tills man vet vad man vill ha ut av hobbyn.
Det finns mycket som spelar in på valet av utrustning. Vilket/vilka frekvensområden ska utrustningen klara av? Vilken typ av sändningar ska kunna göras? Hur långt ska sändningarna nå? Vilka möjligheter finns att sätta upp antenner? Allt detta spelar in på kostnaden och kan vara svårt, om inte omöjligt, att som nyexaminerad sändareamatör besluta utan att ha provat lite först.
Du bör alltså räkna med att ha några tusen för att komma igång, provavgifter och kurslitteratur inräknat. Sedan är det bara att bygga på!

2 comments on “Vad är amatörradio

  • Petet says:

    Har en scanner. Vilka frekvenser använder ni i Borås? Vilka frekvenser kan jag ställa in för att lyssna på andra än er. Har en frekvens inlagd idag där jag tidigare hörde en signal som påminde om morsekod. Sedsn pratade ni där. Ni hade även möten där..typ månadsmöte. Kan inha frekvenser för att lyssna på snack. Tips välkommet. Peter Erlandsson.

    Reply
    • sm6eat says:

      Då är det nog vår repeater på 145.775 Mhz du fått in. Vi har också en FM repeater på 434.800 Mhz. Morsesignalen du hörde var en identifikation: SK6LK/R
      Info här: https://www.sk6lk.se/vhfuhf/repeatrar/boras-sk6lkr/
      Övriga repeatrar i Sjuhärad:
      Mark: 145.600 Mhz och 434.950 Mhz.
      Ulricehamn: 145.675 Mhz

      En repeater är en relästation där man sänder in på en frekvens och repeatern sänder ut på en annan. Detta gör att man får längre räckvidd.
      Här en karta över Sveriges alla repeatrar:
      https://sk6ba.se/repeater/karta/

      Till hösten när vi förhoppningsvis öppnar vår klubblokal i Gånghester igen så är du välkommen att hälsa på!

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.