Om QSL

qsl1_1 QSL är en förkortning som betyder ”jag kvitterar”.

Radioamatörerna bekräftar ofta sina radiokontakter med QSL-kort. Ett sådant kort ser oftast ut ungefär som ett vykort i storleken 9 x 14 cm, ibland mycket färggranna och snygga. Det kan vara ett motiv från det land man haft QSO (radioförbindelse) med eller en bild på personen bakom mikrofonen eller telegrafinyckeln – ibland endast text. – Men de allra viktigaste uppgifterna på kortet är: stationens anropssignal, landets namn, datum och tid för kontakten, trafiksätt (telefoni, telegrafi, fjärrskrift t ex) och på vilken frekvens eller vilket frekvensband kontakten ägt rum. Att samla på dessa QSL-kort från vänner över hela världen är en trevlig del av hobbyn. Att ha ett QSL-kort är ibland en förutsättning för att exempelvis kunna samla på diplom.

I de flesta länder finns centrala amatörradioorganisationer och dessa har byggt upp en QSL-byråverksamhet, för att ombesörja att QSL-korten skickas mellan de olika byråerna på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt.
(ovanstående text knyckt från www.sk3bg.se 😉

www.ssa.se kan du läsa mer om SSA:s qsl verksamhet. Klicka på ”Om SSA” i menyn, därefter ”QSL verksamheten”. Som medlem i Borås Radioamatörer kan du lämna dina utgående QSL kort för vidare befodran till SSA – de skall i så fall vara försedda med QSL-märke och sorterade enligt de regler som finns att läsa på www.ssa.se.

QSL sortering i SM6 görs numera i Tranemo av Eva (xyl – sm6eat) med en viss hjälp av gubben – sm6eat. Vi sorterar varje månad ca 8-10kg qsl som i sin tur skickas vidare till ca 50 mottagare utspridda över Västra Götaland och Halland. I Borås är det SM6NT som tar emot korten – de kan sedan hämtas i vår klubbstuga i Gånghester.

[Här är en lista på alla QSL mottagare i SM6]

Här kan du trycka QSL-kort:

QSL kort

LZ1JZ QSL Print
UX5UO print
LZ1YE Print service
Cool QSL
ON5UR QSL Print
IT9EJW

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.