Reverse Beacon Network

Sedan datorernas intrång inom amatörradion har det förekommit olika typer av programvara för att göra konditionsprognoser både beräknat och i realtid. Vi har ju också DX-kluster där vi manuellt tipsar varann om rara dx. Före datorernas tid fanns “Beacons” eller “fyrar” (finns nu också) som låg och sände på en frekvens dygnet runt för att man skulle kunna bilda sig en uppfattning om aktuella konditioner.

Nu har det kommit ett nytt hjälpmedel som heter “Reverse Beacon” som består av ett stort antal bredbandiga mottagare s.k. “skimmers” över hela jordklotet som hela tiden ligger och lyssnar samt rapporterar till en server vad de hör. Dessa “skimmers” använder sig av programvaran VE3NEA’s CW Skimmer tillsammans med en serverprogramvara. Så fort du kör ett CQ på CW nånstans på kortvågen så hörs du med all säkerhet av nån av dessa mottagare och blir spottad på detta nätverk. Tyvärr fungerar det endast på CW, men det fungerar bra! Jag har tex konstaterat att vår käre Kassör – SM6NT körde radio från SM3-land den 13 augusti och hördes tex i Finland, Island & Slovenien.

Prova själv på http://www.reversebeacon.net Det finns mängder med analyser man kan göra, gå först till “Main” i menyn. Därefter kan du aktivera en karta under “Options show/hide”, du kan söka på anropssignal med hjälp av “Search spots by callsign”.

Körde ett kort CQ på 20m för att testa och fick följande resultat:

Vill du vara riktigt avancerad kan du koppla upp din programvara för DX-cluster / loggprogram mot telnet.reversebeacon.net port 7000.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.