Rapport från första Mätteknikmötet

Dag, SM6FNP, Hamm ritar upp en Wheatstonbryggkoppling med vilken man kan bestämma ett motstånds värde väldigt noggranntÖppet hus hos Borås Radioamatörer (BRA)
Borås Radioamatörer samlades i klubbstugan för att lyssna till Dag, SM6FNP, Hamm från Svenljunga som talade under rubriken Mätteknik.Varför man skall mäta och vad kan man mäta för parametrar på sin elektronikutrustning. Vid kvällens genomgång hade Dag koncentrerat sig på mätning av spänning, ström, effekt och motstånd som är grundläggande inom elektricitetsläran.
Dag började med att definiera de enheter som finns i elektricitetsläran och visade då att de flesta förkortningar som förekommer kan härledas från initialer till berömda vetenskapsmän inom elektrotekniiken. Exempel på elektriska enheter kan nämnas Ampere för ström, Volta gav namn till volt för spänning och Ohm gav namn för enheten ohm som gäller för motstånd (resistans).
Det finns idag ett antal ganska billiga instrument för att mäta de vanliga parametrarna som spänning, ström och resistans. För en del mätningar är analoga instrument bäst och i andra fall behövs det digitala instrument beroende på instrumenttypernas olika belastning på det anslutna objektet.
Flera av deltagarna i mötet redovisade ett antal berättelser på vad som hänt när man anslutit sina instrument på ett felaktigt sätt vilket i de flesta fall gjort att instrumenten gått sönder och blivit odugliga på ett eller annat sätt.
Detta var den första av de träffar BRA kommer att genomföra under våren för att visa och diskutera mätmetoder vid felsökning på sin utrustning.
Sven/ SM6AHU

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.