QRPP Transceiver

Inspirerad av höstens byggprojekt i klubben bestämde jag mig för att försöka bygga ihop en byggsats som jag haft liggande ett tag. Ett fynd som inköptes på årets Fieldday Väst.

Konstruktör av denna byggsats är SM6DJH och det är denna transceiver som vann EDR:s konstruktionstävling för nåt år sen. Innehåller 6 transistorer och är byggd med ytmonterade komponenter så det gäller att inte vara darrig på handen samt ha bra glasögon. Uteffekt 0,4 W, X-tallstyrd TX och RX från ca 3535 – 3580 Khz. Du kan läsa mer om kontruktionen här: http://esr.se/egenbygge/

RX fungerade direkt och det var riktigt häftigt att höra CW-signaler i hörlurarna. TX funkade inte riktigt direkt, hittade en kallödning på sluttransistorn. Det finns ett fel på RX fortfarande, den funkar inte runt 3562 Khz och tyvärr är det den frekvens som TX-kristallen ligger på. Har satt i en kristall för 3574  istället som en temporär lösning så nu funkar det.

Hur långt når man med 0,4 Watt på 80m. Jo första QSO var med PA1SDV i Holland. 599 i rapport åt båda håll, lycka! Extra häftigt var att han körde med en TX från 1937!

Bilden är ungefär i skala 1:1. Klicka på bilden för förstoring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WordPress theme: SK6LK Kippis 1.15
SK6LK