PRESSMEDDELANDE

Pressmeddelande
2004-12-07

 

Ingen ändring av tidplanen för 3G i Sverige

 

Det blir ingen ändring av tidplanen för 3G i Sverige. PTS anser inte att tiden för utbyggnaden ska förlängas eftersom den bygger på operatörernas egna löften när de ansökte om tillstånd. En sådan ändring kräver särskilt starka skäl, vilket PTS inte anser att operatörerna har.

 

Däremot har PTS, efter samråd, fattat ett slutgiltigt beslut om att pilotsignalen kan sänkas på landsbygd. En sänkning kan genomföras tack vare att den tjänstekvalitet på 144-384 kb/s som konsumenten förväntas få med 3G kan uppnås på landsbygden trots att pilotsignalens styrka sänks.

 

PTS beviljar inte den sänkning av ytsannolikhet som är kopplad till pilotsignalen. Anledningen till detta är att en sådan sänkning i praktiken innebär att pilotsignalen sänks ytterligare. En sänkning av ytsannolikheten gör då att konsumenten inte kan uppnå den tjänstekvalitet som förväntas med 3G.

 

Hi3G, Vodafone, Svenska UMTS-licens, Tele2 och Telia Sonera ansökte gemensamt i juni om att ändra tillståndsvillkoren för 3G. Operatörerna ansökte om förlängd tid för utbyggnaden, en sänkning av pilotsignalen samt en sänkning av ytsannolikheten.

 

Med anledning av den sänkta pilotsignalen ändras nu 3G-operatörernas tillståndsvillkor. PTS fortsätter nu tillsynsarbetet och begär in uppgifter om befolkningstäckning, utifrån de nya tillståndsvillkoren, från 3G-operatörerna. Senast den 17 december ska operatörerna meddela PTS hur väl de uppfyller de nya tillståndsvillkoren.

 

Beslutet finns på PTS webbplats, http://www.pts.se (Dokument och författningar/Beslut och yttranden/Spektrum/2004).

 

För vidare information: Marianne Treschow, tf generaldirektör, tfn: 08-678 56 20.

 

PTS verkar för att alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.