Öppet hus 9 Dec

Öppet hus hos Borås Radioamatörer (BRA).

Borås Radioamatörer samlades i klubbstugan för årets sista medlemsmöte som fått namnet “Glöggafton med filmvisning”. Anders/SM6CNN hade införskaffat två videofilmer som visade expeditioner till öar som i vanliga fall inte bebos av radioamatörer. Innan filmvisningen startade diskuterades planerna på en kurs för blivande radioamatörer till nästa år.

Den första filmen visade en expedition till ön Desecheo som ligger i Västindien. En grupp amerikanska amatörer planerade en expedition dit under sju år innan den genomfördes 2009 med anropssignalen K5D. 10 stationer var igång med 22 radiomatörer som opererade dem dygnet runt under 14 dagar på olika amatörradioband och hade 115 787 kontakter (QSO) på telefoni, telegrafi och digital mod. Expeditionen hade 8 personer i support med bl a två helikoptrar för transport av personer och material. (Mer information finns på www.kp5.us ).

Den andra filmen visade en DX-expedition till Scarborough Reef  2007. Det är ett litet rev i sydkinesiska sjön mellan Philipinerna och Kina. Det tog lång tid att planera den expeditionen. De fick åka båt från Hong Kong i 6 dygn innan de kom fram till revet och då fick man börja med att bygga plattformar på klipporna så att de kunde placera utrustning och antenner på dem. Under de åtta dagar expeditionen varade kördes fyra stationsplatser med  den 16 operatörer som växlade om.  De hade 10 personer som support som arbetade både från en båt som ankrade upp i närheten och några som arbetade från Hong Kong. De körde totalt 45 830  kontakter (QSO) varav  590 av dem var med svenska amatörer. (Mer information finns på www.scarboroughreef.com ).

En trevlig kväll på årets aktiviter för de som hade möjlighet att närvara.

Sven/SM6AHU/ Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.