Min amatörradiokompis

Låt mig få presentera min radiokompis OZ7IT Jörgen som jag, allt som oftast, pratar med via PSK31. Jörgen är en mycket trevlig karl som förutom amatörradiohobbyn även har hundar som ett stort intresse. Jörgen och hans xyl bor ca 50 km söder om Köpenhamn på en ort kallad Roedvig-Stevns.

Jörgen är en kille som gärna bygger det mesta själv. Kolla in bilderna så får ni se en station som byggts och beskrivs av Jörgen enligt följande; “Det er er 80 kanals FM-station (PM-station er den helt rigtige betegnelse, da der fasemoduleres, men det hører man sjældent, selv om alle næsten FM-stationer bruger fasemodukation, forskellen er ikke stor). Det var inden det blev almindeligt med syntese, men det er 32 år siden.”

 

 

Varje söndag klockan 09:00 försöker Jörgen och undertecknad få kontakt med varandra på 3.582 kHz PSK31. Vi körde tidigare fredag kväll klockan 22:00, men QRM och QRN har tillfälligt stoppat oss från detta. Normalt sett har vi inga större problem att läsa varandra, men emellanåt ställer konditionerna till det och vi får gå QRO med en 80-90 watt uteffekt. Vår, så kallade, IMD påverkas av detta. Normalt sett så blir detta värde sämre ju högre uteffekt. Dock är min station en aning underlig (TS-440S) då den ger en bättre IMD vid högre uteffekt. Se vidare bild nedan…

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.