Lyckad röktest – BC-312

I går samlades 12 st intresserade för att delta i uppstarten av vår gamla radiomottagare BC-312-N. Eftersökning på internet säger att den är tillverkad på 40-talet och har hört till US Signal Corps. Ursprungligen skall den ha drivits med en 24 v omformare, i denna sitter ett nätaggregat kopplat för 220 v. Förre ägaren hade haft igång den i slutet på 70-talet.

Går det att få liv i en så här gammal apparat utan att renovera och byta ut komponenter? Vi satsade på att koppla den till en vridtransformator och startade lite mjukt med 50 v. Under ca 1 timmes tid ökade vi spänningen sakta och spänningen var olidlig. Först fick vi skallampan att lysa, det var glapp i potten som reglerar ljusstyrkan men inget hördes i högtalaren.

Ingen rök, inga explosioner men lite sprak i högtalaren när man bytte band med bandomkopplaren. Då plötsligt hörde vi lite brus ochh tjut men vi hittade inga starka signaler. Vi provade då antennuttaget på framsidan, då blev det genast liv i apparaten! Det vänstra videoklippet är en inspening av ett CW-qso och det högra innehåller musik på ett för mig okänt språk.

En av deltagarna – Lazlo (hoppas jag stavar rätt) hade med sig en gammal fin kristallmottagare som naturligtvis var äldre än ovanstående men i mycket finst skick – se bilder. Dock lyckades vi inte få liv i den, får nog ha stort tålamod innan man hittar rätt på kristallen.

Använd gärna nya kommentarsfunktionen nedan:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.