60 metersbandet

Vi är några hundra stycken nu  som nu har sökt och fått tillstånd av PTS för dom nya experimentfrekvenserna i SM-land, på noga räknat 55- 56 meter kortvåg på frekvenserna är 5310, 5320, 5380 och 5390 kHz USB mode.
 
Jag och Håkan SM6WVY har bedrivit vågutbredningsförsök med GODA resultat oavsett tid på dygnet.
 
Vi hade tänkt få igång lite aktivitet på dessa frekvenser (kanaler) som vi just nu på försök får använda.Lördagar klockan 17,00 hade vi tänkt försöka sammanstråla på 5380 kHz USB Mode, vid trafik där så får vi försöka på någon av de andra frekvenserna.
 
Observera att man som radioamatör måste söka individuellt tillstånd hos PTS, [info pdf] där man sen får ett tidsbegränsat tillstånd som enligt PTS ska kosta 300 :- för ett halvår.
 
Vem som helst kan numera just för ENBART dessa frekvenser söka och få tillstånd, ett sådant tillstånd är mig veterligen redan utdelat till en utanför Lidköping med “callsignet” SCR20. Ett riktigt roligt band med helt nya vågutbredningsförutsättningar.
 
73 SM6YOR

PS. I Sverige räknas inte detta band som ett amatörband, därav ansökan och kostnader. För att vi ska kunna köra där som radioamatörer så ger man oss tillstånd att att använda våra egna call på dessa frekvenser. Vid besök i Norge förra helgen fick vi reda på att där räknas bandet som amatörband och alla får automatiskt tillsånd att köra där. //EAT DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.