100 mil med 10 mW!

Efter ett tips från Lasse, SM6WZI så har jag testat ett program som heter WSPR. WSPR (uttalas “whisper”) står “Weak Signal Propagation Reporter”. Det är en programvara som via radio sänder och mottar information med protokollet WSJT.

Lasse skriver: “I WSPR anmodas användning av låga effekter. Jag själv kör 0,5 W, vilket känns som QRO i dessa sammanhang. Med 0,5 W så har jag, som mest, nått till Venezuela 12200 km bort. Den station som med högsta km/W nått mig är en kanadensisk station som sände med 0,02 W på ett avstånd av 7600 km.”

Själv kunde jag inte hålla mig utan har installerat och provkört, tyvärr bara RX – mitt interface är inte färdigbyggt. Resultat än så länge, jag har hört M1EAK som körde med 10 mW (0,01w) på ett avstånd av 1011 km samt K1JT som kör med 0,5w – avstånd 6223 km. Frekvens 14.0956 Mhz USB

Länkar: Wiki Aktivitet Download

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.