Hentenna för 6m

Just nu är det säsong för “The magic band”, 50 Mhz och sporadiska E konditioner. Jag har länge tänkt att prova en bättre antenn så varför inte prova en “konstig” antenn? Uppdaterat 2016-06-20, klicka på “Läs mer”.

Hentenna är konstruerad av en japan och ordet “hen” betyder konstig på japanska. Vid en första titt ser det ut som det är en vertikal antenn men den är faktisk horisontell. Jag har byggt antennen på ett 3m långt glasfiberspröt, själva antennen består av 2 st horisontella 8mm aluminiumrör samt 2,5 m² FK. Du kan läsa mer om antennen på Hamuniverse. En kalkylator kan du ladda ner här så att du kan bygga för andra band också.

Förstärkning på antennen lär vara 3 dBd, inte så tokigt. Har tänkt montera den på ett befintligt maströr där det just nu sitter en trasig 2m vertikal. Under inprovning och justering av SWR så var det en öppning och jag fick in en del starka stationer. Men när antennen var klar så hade kondsen fadat ut så det blev inget idag.

2016-06-20

Idag, måndag fick jag antennen på plats! Konditioner även idag och ett CQ visade att jag hördes i Frankrike (RBN). Lyssnade på en del starka stationer och provade riktverkan mot SM6LIF i Ulricehamn som dundrade in med 59+, jo det skiljde ett par S-enheter när jag vred runt antennen. Inget kört ännu, kondsen dog ut även idag.

Med detta hoppas jag på att inspirera fler att bygga denna antenn eller en annan!

73 Roland SM6EAT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.