Pressmeddelande

Tillstånd krävs inte längre för sändning av jaktradio och amatörradio

 

Post- och telestyrelsen har beslutat att avskaffa kraven på tillstånd för att använda vissa radiosändare för jord- och skogsbruk och jaktradio samt för amatörradio. Ändringen planeras träda i kraft den 1 oktober.

 

Syftet med ändringen är att förenkla för såväl radioanvändarna som för PTS. Jakt- och amatörradioanvändning kräver inte individuell frekvensplanering och anses inte heller medföra några stora störningsrisker. Därför är tillståndsplikten och den administration som tillkommer överflödig. En följd av beslutet är att de årliga avgifter som PTS hittills tagit ut för tillstånden försvinner. Avgifterna har tills idag varit 360 kronor per år för amatörradiotillstånd och 105 kronor per år för jaktradiotillstånd.

 

Undantaget från tillståndplikt för jaktradio gäller i banden 155,425 MHz, 155,475 MHz, 155,500 MHz och 155,525 MHz och för amatörradio i alla internationellt reglerade amatörradioband. PTS kommer dock att fortsatt kräva certifikat för amatörradio. Varje radioamatör skall även i fortsättningen ha egen anropssignal Anropssignaler, som tidigare tilldelats i tillstånden, kommer nu att tilldelas via certifikaten.

 

I dag finns cirka 13 000 tillstånd för amatörradio och 5 000 tillstånd för jaktradio registrerade hos PTS.

 

PTS har i samband med ovanstående också beslutat att avskaffa kravet på tillstånd för att använda vissa flygburna satellitterminaler, medicinska implantat, väg- och fordonstelemetri, samt för radiostyrning, larmöverföring och mätvärdesinsamling för el-, gas-, värme-, kyl- och vattendistribution.

 

Föreskriften om undantag från tillståndsplikten, där förutsättningarna för undantagen finns angivna, kommer att publiceras på PTS webbplats, www.pts.se, när den träder i kraft.

 

För vidare information: Catarina Wretman, chef på spektrumavdelningen, tfn: 0708 – 56 72 11

 

PTS verkar för att alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.